Image-Logo

Image-Logo
Tél. : +229 95 28 52 20
E-mail : contact@ecobenin.org

Accueil > Autres > Adhésion > Eco-Benin in dutch > Benin in het kort

Benin in het kort

Benin is ontstaan uit het koninkrijk Dahomey In de17e eeuw besloeg dit rijk een aanzienlijk deel van West-Afrika. In de 17e eeuw was het een welvarend koninkrijk dat slaven verhandelde aan de Europeanen, vooral Portugezen en Nederlanders.

Hoogtepunten Benin

Beginnend in het Zuiden is Ouidah, één van de voornaamste redenen dat mensen Benin bezoeken. Er zijn veel historische bezienswaardigheden die herinneren aan de erge slavenhandel. Verder is er een prachtig strand en de fascinerende voodoo cultuur is hier duidelijk aanwezig.

Ook Possotomé is zeker het bezoeken waard. Dit is een echt vissersdorp waar je je in het hart van de vissercultuur begeeft. Het echte dorpsleven kun je hier ervaren.
Meer landinwaarts bevind zich een ander hoogtepunt van Benin ; Abomey. Hoofdstad van het almachtige Dahomey Koninkrijk. Het historisch museum biedt een schat aan verhalen en voorwerpen uit het koninkrijk.

In het Noorden maakt de Voodoo cultuur plaats voor de natuur en de plaatselijke inwoners. In de Somba dorpen zoals Koussoukoingou bevinden zich de meest unieke architectonische constructies (tata’s) van heel Afrika. Men begon met eigen kastelen te bouwen na geïnspireerd te zijn over de verhalen van de kastelen van de een mooie tussenstop. Je vindt er prachtige watervallen, en er is bovendien de mogelijkheid om tussen locals te overnachten.

Geschiedenis Benin

Benin is ontstaan uit het koninkrijk Dahomey In de17e eeuw besloeg dit rijk een aanzienlijk deel van West-Afrika. In de 17e eeuw was het een welvarend koninkrijk dat slaven verhandelde aan de Europeanen, vooral Portugezen en Nederlanders. De kust van het koninkrijk raakte dan ook bekend als de "Slavenkust". Een oud Portugees fort, tegenwoordig museum, in de kustplaats Ouidah herinnert nog aan de slavenhandel. Halverwege de 19e eeuw vestigden veel Braziliaanse ex-slaven (Aguda) zich in steden als Ouidah en Porto-Novo waar zij zich richtten op de handel. Cultureel hebben zij veel invloed gehad op de plaatselijke bevolking, voornamelijk op de Yoruba.

Vanaf de 18e eeuw viel het koninkrijk uiteen zodat de Fransen er in slaagden in 1892 een groot deel van het gebied onder hun controle te krijgen. In 1899 werd het land opgenomen in Frans West-Afrika. In 1958 verkreeg het land autonomie als de Republiek Dahomey en op 1 augustus 1960 werd het land volledig onafhankelijk.

Eind jaren ’80 verliet Kérékou de Marxistische ideologie na een economische crisis en besliste om opnieuw een democratie tot stand te brengen. In 1991 verloor hij de presidentsverkiezingen en werd zo de eerste zwart-Afrikaanse president die ontslag nam na verkiezingen. Hij werd opgevolgd door Nicephore Soglo. Bij de presidentsverkiezingen in 1996 werd Soglo verslagen door Kérékou en deze keerde terug als president. Bij de presidentverkiezingen van 2006 stelde Kérékou zich niet verkiesbaar en werd opgevolgd door Yavi Boni.

Identiteitskaart van Benin

Officiële naam : Republiek van Benin
Locatie : West-Afrika tussen Togo en Nigeria. Grenst aan deel van
Atlantische Oceaan.
Grootte : 112.620 km2 waarvan 2000 km2 water is
Klimaat : Tropisch, hoge luchtvochtigheid en regen in het zuiden, semi droog in het noorden.
Populatie 8.540.000
Levensverwachting : in jaren vanaf geboorte : 50.81
Hoofdstad : Porto Novo, politiek-economische hoofdstad : Cotonou.
Taal : Frans (officieel) Fon Yocabali en lokale talen.
Inwoners : 8.791.832 2009
Religie : Christendom, Islam, en Voodoo.
Muntsoort : CFA frank (XOF)
Wisselkoers : €1 = CFA 656
Tijd : GTM +1
Electriciteit : 220 volt 2 pins continentale stopcontacten.
Feestdagen : 1 Januari 10 Januari 16 januari, 28 Februari, Goede vrijdag 1 mei 1 augustus, 15 augustus, 26 oktober, 1 november, 4december, 25 december 31 december.

Eco-Benin est recommandée par :

Image/Logo
Image/Logo
Image/Logo

Eco-Benin est membre de :

Image/Logo
Image/Logo
Image/Logo
Image/Logo